2013. szeptember 7., szombat

A egyik amerikai a sok közül. :)

 Állunk...
 ,de már megyünk is. :)
 Egy kép erejéig. :) 
 Nappal lett. 
 Megint dolgozunk.
 Munkában.
 Hát ez elment. :P
 Mennek a hagyma szedők. :)
 Go Sámson city. :D
 Na kijön a középpontban? :D
 Jövök...
 ....közeledek.....
 ....és itt vagyok. :)
 Elmentem. :)
Lükferccc. :)
 Porban a  behemod. :)
 Versatile 535+Razol 7 késes közép mély lazító. 
 Munkasebesség:  9-12,5 km/h.
 Elmegy a Nap is. :(
Munka mélység:60 cm.
Sötét lett..
 Feltűnik valaki a porban.
 Jövök...
 ...megyek......
....elmegyek a képből.
 Lámpákat fel.
 Hol a nap? :/
 Megy a munka este is....
Alapjárat. :P

Egy új,ritka gép a környéken? Verstaile? 535 Le? Áááá. Ezt nem hiszem el.. Na mit adj isten egyszer látom az egyik dülőn vonul a gép elől hátul iker kerékkel,utána pedig egy Köckerling mulcs kultivátor. Na akkor már elhittem,hogy itt a gép. :)

Első élmény:
Kimentem tárcsázni az új területünket. Látom az aszfalt úról,hogy a régi szárítónál dolgozik. Hát jó. Én pedig elmentem a másik irányba tárcsázni. Dolgoztam,közben lestem a "nagyot",hogy hogy áll meg minden. Egyszer csak 3 óra hossza után látom összecsukja a kultivátort,megtankolják és jön felém. :) Jön egyszer csak a mellettem lévő táblába áll bele. Nagyon megörültem neki. :) Kultivátor szét nyit,nagy gáz fröcs,kultivátor bele a talajba és már megy is a munka. Jön felém,összeintünk a sofőrrel. :) :)
Dolgozik a gép,egyszer csak megjön apu.Mondja cseréljünk én meg üljek be az "amerikaiba",Csaba van vele(régi ismerős). Mondom jó. Apu elment a New Hollanddal tárcsázni én meg beültem a másik gépbe. Bemutatkoztam,Kérdezősködtem. Most láttam igazán,hogy a munka gép nem kicsi a gép után. Eddig azt hittem meg se kottyan neki. A fenéket. A Jenki megérzi,hogy van valami utána,persze a talaj is kő kemény volt és vízfoltos. Na jó. Alapból 12 km/h-val húzta a Köckerlinget,de akkor csak 10 km/h-val és hajlamos volt arra gép,hogy pattogjon. Hmm,hmm. Nem semmi számomra. Na mind1. A terület kész lett,rákérdeztem holnap merre megy és kimegyek hozzá fotózni(sajnos nem tudtam menni mert más dolgom volt.Majd máskor.),végül elköszöntünk, Csabi összecsukta gépet és elment a szárítóhoz. Addig megtankolt,alapműveletet végzett és go home,majd másnap 90 ha várt rá.

2 hónapig nem is halottam a gépről semmit. Csabi annyit említett ,hogy lesz hozzá egy 7 vagy 9 késes lazító és azzal lesz majd erre felém.

Második élmény:
2 hónapja semmit se halottam a gépről. Na Szeptember 6-án jött Batidáról a Valkon-KWS szántóföldi bemutatóról,ahol egy Great Plains Simba munkagépet húzott.
 VideóA Great Plains-sel. (Forrás:Farkas Imre,GÉPmax)

A bemutató befejeztével újra felvette a Razol 7 késes lazítóját és ment a szárító mellé dolgozni. Jött Batidáról,Szikáncson át és egyszer csak megláttam,hogy eloson a házunk előtt. Megláttam,össze pakoltam a fényképész felszerelésem és mentem utána. :) Hosszas keresgélés után(a hangja alapján) megtaláltam. Leparkoltam és oda mentem hozzá. Megállt a gép,várt engem és beültem.Bemutatkoztam és mint mindig kérdezősködtem. :)  A géppel Hevesi István volt,aki régen a környéken lakott és családunk nagyon jó ismerőse. :) :) Na szóval. Este volt pontosan fél nyolc. Nagyon gyorsan sötétedett.Megálltunk,Pista bácsi rágyújtott,beszélgettünk a régi és a mostani időkről. Öröm volt hallgatni,hogy milyen is volt akkor minden. :)
Mikor Pista bácsi elszívta a cigit,ő beült én meg fotóztam. Fotózáskor nagyon sokat kűzködtem,mivel nem volt elegendő fény. Futottam a gép után,hogy jó "pózban" kapjam le.Sikerült is meg nem is. A gép,amikor dolgozott és én fotóztam a kép elmosódott. Állígattam. A sport módtól kezdve az éjszakai módig mindent kipróbáltam. Volt ami sikerült volt ami nem. Egyszer a por felhő dolgozott ellenem egyszer meg a vaku rontotta a kép szépségét.(a por visszeverte a vaku fnyét). Ha nem vakuztam az volt a baj,ha vakuztam akkor meg az volt a baj. Álligatam a megvilágítás erősségét és idejét,de akkor a kép zajos,"szemcsés" volt. Nem adtam  fel. Próbáltam messzebbről neki futni a dolgoknak. Akkor a kép nem mosódott el,szépen látszik a gép világító berendezése és a gép vonalai(2.kép). Utána jött az,hogy az álló gépet fotóztam vakuval. Az nagy sokadjára sikerült is(1. és 3. kép). Ebbe az estébe ennyi fért bele. Utána beültem megint és ment tovább a diskolzus mindenről. A gépről,a Rábákról és a régi szép időkről. Gyorsan repült az idő,menni kellett haza. Megkérdeztem,hogy holnap merre dolgozik a gép és ki lesz vele,majd go home. Az elköszönés:Kezelés majd villogtatás haza fele. ;)

Szombat,Szeptember 7. Egész nap csak a fotózásra gondolok,de munka van itthon úgy,hogy a fotózásnak várnia kell. Este 6 órára végeztem itthon a munkával utána már robogtam is ki a Versatile-hoz. Fél 7-re pont kiértem,a műszak váltás után pár perccel. Az esti műszak elkezdődött,már a második forduló ment. Szól a Cummins,mellette pedig szánt a 5465-ös Massey Ferguson 3 fejes Vogel Noot ekével. Közben megy a napraforgó szállítmányozás és hagyma szedés(8. és 9. kép) az Mtz-től kezdve a Massey Fergusonig. Az idő nagyon jó volt,egy deka felhő se az égen,csak a kékség és a lassan lenyugvó Nap. Csodás. :)    
Na oda érek a monstrumhoz,előkészülök a fotózáshoz,majd megint vár Pista bácsi. Beülök,kezet rázunk,megy a munka és beszéljük a tegnapi fotókat,hogy sikerültek és hol lesznek megtekinthetők.1 kerülő utána(mivel sötétedett már) kiszálltunk,Pista bácsi rágyújtott én meg készültem az "alkotáshoz". :)
Vége a cigi szünetnek,megint megy a munka. Kat,kat,kat, forog a kamera. A Napot mintha lehúzták volna...Egyszer oda nézzek fent van,még egyszer odanézzek viszlát Nap. Hát jó. Küzdünk a fény viszonyok miatt.Nem baj,megoldjuk. Mindent bevetettem. Napnyugta mód,makró mód,ja és próbálkoztam a videózással is. :)
Végül mikor már megint sötét lett,összepakoltam és beültem beszélgetni.Kérdezősködtem még mindig a gépről és a régi időkről.Téma mindig volt. :) Közben forgott a kamera is. Este fél 9 volt ,a por is már alacsonyan szállt,a szomszédban pedig folyt a szántás. Csend lett a határban,de a "lazító bajnok" megtörte ezt. Már 3 napja. :D
Ideje menni. Nem akartam,de már muszáj volt. Elköszöntünk,elmondtam a képek hol lesznek megtekinthetők,telefonszámot váltottunk,majd távoztam és az éjszakai műszak ment tovább.
Az elköszönés megint csak kéz fogás és villogtatás oda vissza. :)
Köszönet Hevesi Istvánnak a Versatile egyik kezelőjének. :)


Végül néhány információ a gépről:Versatile 535. 535 LE-s,6 hengeres Cummins motoros,Caterpillar Full Power Shift váltóval(ő az egyetlen,aki Power Shift váltós). 21-edik és ő a legerősebb Versatile Magyarországon.
Ikerkerék is van hozzá előre és hátulra,de a lazító szélességébe nem fér bele,így csak kultivátorozáskor lehet használni. 40 km/h-val képes menni. 2 munka géppel szokott dolgozni(Razol 7 késes közép mély lazító elmunkálóval,Köckerling mulcs kultivátor baktérium trágya kijuttatóval+zöld trágya vetőgéppel)

A forgalmazó hivatalos oldala és egy kis ismertető pluszba. :)